Saturday, December 12, 2009

Искате да направите игра? Не е невъзможно!

Ще се изненадате колко много хора искат да се занимават с правене на игри. В България това не е толкова лесно, но не е и толкова трудно. Всъщност има доста фирми, които се занимават с разработка на игри. Този пост обаче не е за тях.

Аз като ентусиаст искам да развивам играта си самостоятелно или поне с приятели. Това ли си мислите? А дали е лесно?

Ако попитате в някой форум за програмиране или игри само ще ви се изсмеят. Аз обаче няма да се смея, а ще се пробвам да ви помогна. Игрите са подобни на всеки друг софтуер, няма нищо мистично в правенето им. Като за начало ще ви трябват няколко умения обаче.

Първи и най-важен въпрос: Каква игра искате да правите? Има различни типове - може да е браузърна, 2Д, 3Д, масова, ММОРПГ?

Тук няма да коментирам флаш игрите, защото не съм се занимавала с флаш.

Браузърни игри - масови игри, в които действието се развива в браузъра и информация за ставащото в играта получавате в текстов вид. Е всъщност информацията можете да я получавате и през шарени картинки и анимации (Джаваскрипт или Флаш примерно), но интересните неща обикновено стават на сървъра на играта.
Какво ви трябва за такава игра?
- Програмист на ПХП или АСП.НЕТ като аз лично бих заложила на ПХП.
- Дизайнер - някой, който да ви нарисува картинките и да направи играта ви интересна за хората
- Човек който да кодира дизайна - ХТМЛ, Джаваскрипт, Флаш - зависи какво и как ще има.

Можете да се огледате сред приятелите си или да се натоварите да правите всичко сами. Втория вариянт е по-неудачен, но и по интересен. Ако не друго, поне ще научите нови неща и ще си прекарате добре.

Малко съвети за хора, които никога до сега не са се занимавали с подобни неща.
- За програмирането - намерете си книжка за PHP за начинаещи. Ако се справяте добре с английския език, направо търсете уроци в интернет на английски. Електронна книжка също ще ви свърши работа. Правете всички примери, не просто четете. За сега толкова. ;)
- Ако учите ПХП, ще ви се наложи да научите и ХТМЛ. А от там и до Джаваскрипт ще стигнете. Книжки няма смисъл да копувате, в интернет има достатъчно справочници.
- Един съвет - почнете да пишете играта си максимално опростено. Направете план с онсовните черти и го спазвайте, без значение колко ще бъде интересна с новата идея, която ви хрумна днес. Това при положение, че искате някога да я напишете все пак.

- Дори и да не успеете, ще можете да правите средно статистически сайтове. Не е зле като за начало. ;)

За сега толкова. Като ме хване вдъхновението ще продължа с РПГ и стратегиите. 2Д, 3Д, вектори, математика, само да не се уплашите.

No comments:

Post a Comment